preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sokolovac

 

 

      TERENSKA NASTAVA ČABRAJI I BREŽANI - Učenje  doživljajem

     Realizacija Nastavnog plana i programa i za učitelje i za učenike sadrži područje obrazovanja i izazove pristupa učinkovitom učenju i razvijanju svijesti za služenje zajednici te usvajanje znanja, vještina i umijeća praktičnog života.

Na početku školske godine planiramo brojne terenske radove s odredištima prema dobi učenika i mogućnostima realizacije ciljeva nastave.

Roditelji, podučeni prošlim pozitivnim iskustvima takve nastave za djecu, pronalaze mogućnosti da svi učenici sudjeluju, jer će puno naučiti.

Terenska nastava ima obrazovne i višestruke odgojne učinke.

Učenici stječu znanje i uče se ponašati u okolini bitno drugačijoj od njihove, uviđaju drugačiji način života, uče biti odgovorni.

Dobri rezultati nam određuju ciljeve i daljnji pravac rada.

Organizirali smo 22. 10. 2010. terenski rad i učili smo doživljajima uz određena mjesta na kojima smo mogli ostvariti planirane zadaće nastavnog dana.

Posjetili smo seosko gospodarstvo, mlin i grad Križevce.

Došli smo uživati i učiti. U svemu što nas je okruživalo pronalazili smo priliku za istraživanje i učenje. Okruženi ljepotom prirode i ljudskog rada, učenici su samostalno usvajali znanja i rastvorenim očima željeli zadržati svaki djelić u pamćenju. Radili smo u četiri radionice:

  1. Dan zahvalnosti za plodove Zemlje ( od zrna do kruha ; mlin, krušna peć; domaći kruh - plod vrijednih ruku …)
  2. Dan jabuka ( stare sorte jabuka, važnost jabuke u zdravoj prehrani; iz bakine smočnice – domaći proizvodi ; jabuka na dan tjera doktora iz kuće van…)
  3. Sačuvano od zaborava ( rad na realizaciji projektne nastave: od vodenice do mlina; etno - zbirka na seoskom gospodarstvu; stari dio grada i kulturne ustanove…)
  4. Čitanje pod krošnjom ( rad na otvorenom uz ,,Mjesec hrvatske knjige'' koji je tematski vezan za obilježavanje međunarodne godine biološke raznolikosti.   

Neprocjenjiva je sveukupna vrijednost terenske nastave. Osmijeh učenicima nije silazio s usana, željeli su svojim veseljem i radošću uzvratiti ljepoti prirode i životu.

Pored brojnih saznanja i doživljaja, učenici su osobnim radom i zalaganjem učili i stvarali navike druženja, stjecanja prijateljstva, čuvanja prirode, ljubavi prema zavičaju i domovini, kulturnom ophođenju i na zanimljiv i nov način saznali nešto novo i korisno; ugodno i nezaboravno. Uočili su puno. Ono što do tada nisu imali priliku ili nisu stigli u životu.

Doživljajna nastava potvrdila je i na povratku u razred brojne učinke. Najvažniji ciljevi usvajanja znanja ostvareni su terenskom nastavom; aktivno učenje i zadovoljno dijete.

Djeca su uz pjesmu i smijeh, oduševljeni viđenim poručila: ,,Žalosni smo što nastava prekratko traje i tako dan prebrzo završi''

 

                                                                          Branka Arambašić

                                                                        


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži

PROMOTIVNI FILM ZA  E -ŠKOLE

ON- LINE KATALOG ŠKOLSKE KNJIŽNICE

ON- LINE KATALOG ŠKOLSKE KNJIŽNICE

 

 


 

 

Kalendar
« Veljača 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Anketa
Sviđa li vam se novi izgled škole?
Korisni linkovi


CMS za škole logo
Osnovna škola Sokolovac / Trg dr, T. Bardeka 10, HR-48306 Sokolovac / www.os-sokolovac.skole.hr / ured@os-sokolovac.skole.hr
preskoči na navigaciju